Chuť Slovenska na tanieri

Hodnotenie súťaže ( odmeň súťaž hviezdičkami )
Sending
User Review
5 (2 votes)

Všade dobre, doma najlepšie – tak to už jednoducho býva a pri jedlách, ktoré nám naši rodičia varievali už od mala, nám jednoducho podskočí srdiečko a nedáme na ne dopustiť. Ktoré to sú?

Bryndzové zlato so slaninkou Naša gastronomická rarita – bryndzové halušky – sa pripravuje zo zemiakového cesta a podáva so špeciálnym druhom mäkkého ovčieho syra so silnou arómou a chuťou – bryndzou. Navrch sa pridáva slaninka oškvarená na roztopenej bravčovej masti a ideálnym nápojom, ktorý sa s nimi popíja, je žinčica alebo kyslé mlieko. V podobe, v akej ich pripravujeme, ich nikde inde vo svete nenájdete. Okrem prípadov, kedy vám ich v nejakej zahraničnej reštaurácii pripraví slovenskí kuchár. Zaujímavé je, že i napriek špecifickej chuti, si dokážu získať chuťové poháriky turistov z rôznych kútov sveta.

Pirohy na sto spôsobov
Ďalšou stálicou v slovenskej kuchyni sú plnené pirohy, ktoré možno ch pripraviť na sladko, na kyslo, na slano – s bryndzou, kapustou, syrom, orechmi, tvarohom, lekvárom, skrátka s čímkoľvek. Ich základ tvoria pretlačené varené zemiaky zmiešané s múkou, vajíčkami a soľou. A pre tých, ktorým bolo sto rôznych alternatív týchto bielych pirôžkov málo, existuje mnoho ďalších nových možností, ako im dodať nový šat. Vymeňte klasickú múku za špaldovú či celozrnnú, pridajte do cesta chia semiačka alebo ich obaľte v cesnakovo-syrovom cestíčku a vypražte v oleji.

Prívarok = polievka, ktorá zasýti Pôvod prívarkov vychádza z klimatických podmienok značnej časti Slovenska, pretože najmä na severe trvávala intenzívna zima niekedy i viac než tri mesiace. Jedlá sa preto pripravovali zo zásob, ktoré si mohli ľudia na jeseň nazhromaždiť. A práve tieto suroviny tvoria základ slovenských prívarkov, ktoré si držia svoje miesto i dnes. „Prívarky mali väčšinou kyslastú chuť, pretože sa dochucovali octom. Na jar sa do nich zvykla pridávať žihľava, šťaveľ, medvedí cesnak, šalát či špenát. Prívarky sa jedli s chlebom a ak bola možnosť, podávalo sa k nim varené mäso alebo vajíčka,“ dodáva k ich požívaniu v minulosti Vladimír Mikuš, šéfkuchár v slovenskej Carpathii. Keďže sa však doba stáva čoraz uponáhľanejšou, prívarok si už nemusíte pripravovať len doma, ale si ho jednoducho kúpite v obchode. Prievidzská Carpathia pripravila tri druhy prívarkov, ktoré len zmiešate so smotanou a máte hotový obed či večeru.

Chuť Slovenska na tanieri

Chuť Slovenska na tanieri
ilustračné foto: lenprezeny.sk

Chuť Slovenska na tanieri

Súťaže sa môžete zúčastniť do 19.6.2017. Traja z vás získajú balíčky rôznych prívarkov, zásteru s ľudovým vzorom, rajnicu s folklórnym vzorom a handmade drevenú varešku s čičmanským vzorom.

Termín konania súťaže: do 19.06.2017

 

SÚŤAŽIŤ


Uvedené informácie, vrátane ilustračného obrázku sú získane na základe uverejnenia organizátora súťaže. Za ich pravdivosť, realizáciu a prípadné škody, nenesie stránka esutaze.sk žiadnu zodpovednosť. Čítajte pozorne súťažné podmienky.

Vážení návštevníci, webstránka esutaze.sk používa cookies pre štatistiku a reklamné účely. Vďaka tomu vieme prispôsobovať obsah pre vás. Každý môže akceptovať alebo zakázať cookies ich povolením alebo zakázaním v svojom prehliadači. Viac informácií o cookies tu.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close